Killinkosken Wanha Tehdas - monipuolinen ja suosittu nähtävyys Virtain Killinkoskella.

Aukioloajat:
ma suljettu
  ti - pe  10 - 17
     la     10 -15
      su     11 - 16

Museot, taide- ja valokuvanäyttelyt, museaaliset kokoelmat, tehdasmyymälä, kahvila. Vaihtuvat taidenäyttelyt ja kirpputorihalli. Maksulliset ryhmäopastukset tilauksesta.

Wanhan tehtaan miljöö. Joka kesä jo parinkymmenen vuoden ajan vietetään perinteistä toripäivää, joka on aina heinäkuun viimeisenä lauantaina.

Killinkosken vanha P.G.Holmin (myöh.Inka Oy) nauhatehdas on kuuluisan arkkitehdin Josef Stenbäckin suunnittelema tehdasrakennus, jonka vanhimmat osat ovat valmistuneet v.1908 ja rakennus kuuluu suojelukohteisiin.

Vanhoista tehdastiloista on Kyläyhdistys kehittänyt mielenkiintoisen matkailukohteen, joka heijastaa maaseudun keskellä harvinaista yli 100-vuotiasta teollisuusperinnettä. Vuosittain Wanhalla tehtaalla käy noin reilut 20 000 matkailijaa ympäri Suomen. Tervetuloa tutustumaan!

Wanhan Tehtaan tutustumiskohteet

Into-keskus

Nyströmin kulttuurisuvun vaiheita ja virtolaissyntyisen kansalliskuvaaja I.K. Inhan elämää esittelevä kulttuurikeskus avautui yleisölle keväällä 2017.

Lue lisää täältä...


Nauhateollisuusmuseo

Nauhateollisuusmuseo

Museo sijaitsee entisessä valmistusosastossa + ompelimossa. Museo on tiettävästi ainoa tämäntyyppinen Pohjoismaissa - toinen vastaavanlainen löytyy Ronsdorfista Saksasta. Museon kokoelmissa on koneita, esineitä, etiketti- ja nauhanäytteitä, sekä valokuvia satavuotisen nauhateollisuuden eri aikakausilta.

Kamerataivas

Kamerataivas - Suomen Kameramuseo

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys avasi yhdessä Killinkosken kyläyhdistyksen kanssa Wanhassa Tehtaassa 1.6.2007 Suomen Kameramuseon Kamerataivaan. Museon perusnäyttely muodostuu edesmenneen Svhy:n jäsenen Rainer Mattlinin ja hänen vaimonsa Sirkka Mattlinin testamenttilahjoituksena yhdistyksen haltuun siirtyneen kokoelman pohjalta. Lisäksi lukuisat yksityishenkilöt ja yhteisöt ovat tehneet vuosien varrella useita lahjoituksia kokoelman täydentämiseksi.

Kokoelmassa on tällä hetkellä n. 2500 valokuvaukseen ja elokuviin liittyviä esinettä. Näyttelyn teemoja vaihdellaan vuosittain. Kamerataivaan yhteydessä on myös galleriatila, jossa kesäisin on kuukauden välein vaihtuvia tasokkaita valokuvanäyttelyitä Suomen tunnetuimmilta valokuvaajilta.

Josef Stenbäck ja Killinkoski -näyttely

Maan tunnetuimman ja tuotteliaimman kirkkoarkkitehdin Josef Stenbäckin kunniaksi pystytetty pysyvä näyttely Into-keskuksen välittömässä yhteydessä. Stenbäck on suunnitellut kauniin Killinkosken puukirkon sekä asuinrakennuksia. Näytelyssä pääset tutustumaan Stenbäckin alkuperäisiin rakennuspiirustuksiin.

Galleria Killin Kalleria

Taidegalleria Killin Kalleria

Vanhaan pannulaan on rakennettu erikoinen kaksitasoinen näyttelytila. Killin Kalleria -nimi tulee aikanaan tehtaan johtajana toimineen Carl "Kalle" Neun nimestä. Galleriassa on koko kesän ajan vaihtuvia näyttelyitä.

Nostalgiset lelut -kokoelma

Nostalgiset lelut -näyttely

Mikkelikutomon hallitilassa sijaitseva nostalginen nalle- ja leluaiheinen "Nostalgiset lelut" -näyttely koostuu osasta Rita Halttusen laajaa nukke- ja lelukokoelmaa. Näyttely on kaunis nähtävyys niin perheen pienille, kuin isommillekin kävijöille.

Kuva: Rita Halttunen

Parturi-kampaamo kylämuseo

Entisajan parturi-kampaamomuseossa on esillä Killinkoskella toimineen parturi-kampaamon välineistöä aina 1930-luvulta nykypäivään. Näyttely koostuu Eila Hömmön kokoelmasta.

Land Rover

VPK:n palokaluston näyttely

Mikkelikutomon hallin välittömässä yhteydessä on Killinkosken vapaapalokunnan kokoama mielenkiintoinen sammutuskaluston näyttely.

Kyläkirpputorihalli

Kirpputorihalli 

Vanhan silkkikutomon tiloissa sijaitsee suurikokoinen ja supersuosittu kirpputorihalli josta voit tehdä useita löytöjä. Kirpputorin yhteystiedot löytyvät etusivulta.


Marjaliisa Pitkäranta oli tunnettu mm. joulukorteistaan. Kuva: © MLP-säätiö.

Taiteilija Marjaliisa Pitkärannan näyttelytila

Nauhamuseon välittömässä yhteydessä, entisessä ompelimossa voitte tutustua edesmenneen Killinkoskelta kotoisin olleen tunnetun ja tuotteliaan kuvittajan Marjaliisa Pitkärannan tuotantoon hänen kesähuoneessaan. Näyttelyhuoneesta vastaa MLP-säätiö.

Marjaliisa Pitkärannan säätiön nettisivut:
www.joulukortti.com

Opetustarvikekokoelma

Vanhojen opetustarvikkeiden kokoelma

Kyläyhdistyksen (mm. lakkautettujen kyläkoulujen varastoista) hankkimat esineet tuovat varmasti monia muistoja mieleen. Tämän pysyvän koulutarvikenäyttelyn yksi suosikkiesineistä on Nokia-merkkiset kumiset lypsyutareet. Huom. näyttelyn tavarat eivät ole myytävänä joitain opetustauluja lukuunottamatta.

HUOM ! NÄYTTELY ON TOISTAISEKSI SULJETTU REMONTIN VUOKSI!

Nauhamyymälässä nauhaa metikaupalla

Killinkosken Tehdasmyymälä

Nauhala Oy:n nauhamyymälästä löydät maan laajimman nauha- ja nauhatuotevalikoiman.

Maalaus Wanhan tehtaan kuppilasta: Linda Peltola

Wanhan tehtaan kuppila

Idyllinen museokahvila vanhan pajan ja metalliverstaan tiloissa. Wanhan tehtaan tutustumiskierroksen maistuu varmasti kuppi kahvia ja myös leivonnaisia, virvokkeita ja jäätelöä. Kahvilan tuotto menee Killinkosken kyläyhdistyksen toimintaan.

Kuvat: Linda Peltola